söndag 12 juni 2011

Mig Äger Ingen av Åsa Linderborg


Den här boken handlar om Åsa som växer upp med sin pappa i Västerås. Hur hennes pappa jobbar på metallverket och dricker mot värkerna i kroppen och själen. Åsa får all kärlek man kan tänka sig av sin far. Även om de aldrig har några pengar över har Åsa allt hon kan behöva. Hon får mat hos farmor och farfar, hennes fastrar och farbrödrar tar hand om henne då det behövs, kläderna tvättar hennes faster och varannat veckoslut är hon hos mamma. Under hela sin uppväxt får Åsa vara med och diskutera politik. Hemma talar pappa med henne som om hon skulle vara vuxen och berättar varför kommunismen skall rädda dem alla. Han målar upp en värld av lycka där alla är jämlika och delar på allting. Som liten lyssnar Åsa med stora ögon och öron. Hon suger i sig allt utan att i fråge sätta något. Hos mammma får Åsa höra att man måste kämpa för att någonting skall hända. Med mamma lär hon sig att gå med i första maj marschern och gå med i ungdomsgrupper. Åsas båda föräldrar lärde henne i prinsicp samma sak, men i mammas släkt hade man lärt sig att käpa för saker medan pappa bar drömde om dem och var rädd för arr folk skulle få veta att han är kommunist.
Vid fjorton års ålder får Åsa nog av sin fars drickande och flyttar hem till mamma för gått. Sakta men säkert glider hon ifrån sin far. Men de har en kontakt som aldrig kan brytas. I takt med att Åsa växer tar hon försiktigt mera kontakt men ladrig för mycket, mötena är korta och samtalen innehållslösa. Åsa älskar sin far men har samtidigt lite svårt att träffa honom.
Mig Äger Ingen är Åsa Linderborgs egen berättelse om sitt liv i arbetarnas Västerås. Om att växa upp med sin pappa, om pengarna som försvinner till alkohol och om stora drömmar hos små människor. Linderborg skriver bra och även humorn hittar sin väg igenom. Samtidigt berättar hon en berättelse som hon vill att många ska förstå. Hon visar genom boken hennes kärlek till sin far och tacksamhet för allt hon fick.

2 kommentarer:

T sa...

Du skriver så man vill läsa alla böcker du skriver om<33

Gå gärna in på min blogg: www.bokugglan.blogspot.com

Ennie sa...

Tack! :)