söndag 15 maj 2011

Sanningen om Alice av Rebecca James



Katherine bor i Sydney hos sin faster Vivien. I skolan är Katherine blyg och reserverad. Hon har få vänner och trivs för sig själv. Men Katherine ber på en hemlighet. En mörk sanning som hon gör allt för att dölja. För egentligen heter inte Katherine, Katherine Paterson så som hon påstår, utan Kaie Boydell. Ett namn som de flest skulle känna igen och ha starka känslor för.

En dag då Katherine sitter och äter lunch kommer Alice fram till henne. Alice är populär och vacker som en modell. När hon framför sitt ärende får Katherine därför en mindre chock. Alice vill att Katherine skall komma på Alices 18-årsfest. Katherine vill egentligen inte gå, men Alice insisterar. Detta är början på en förutsägbar vänskap som för med sig både skratt och tårar.

Via Alice lär Katherine känna Robbie. En pojke som avgudar Alice och älskar henne mer än sitt eget liv, hur många gånger hon än sårar honom. Robbie och Katherine bygger upp en säker vänskap där de båda vet var de har den andra. Det är allt annat än vad man kan säga om vänskapen med Alice. Man kan aldrig vara säker på vad hon tycker eller tänker göra till nästa. Allt cirklar runt Alice själv och de andra får bara nöja sig med det.

Efter en misslykad kväll ute, där Alice träffar en gammal pojkvän som hon flirttar oavbrutet med hela kvällen. Det att mannens dejt sitter bredvid verkar inte störa Alice någonting. Då får Katherine för första gången nog. Inte nog med att hon är oförskämd mot Philippa hon är också elak mot Robbie och Katherine. Katherine rusar gråtande hem och drar täcket över huvudet. Tur var finns Robbie. Han och Philippa följer efter Katherine. De ser till att hon lugnar sig och tröstar henne så bra de kan.När Katherine vaknar har Robbie gått till jobbet men Philippa sitter i soffan och ser på tv. Hon erbjuder sig för att laga lunch åt Katherine. Medan de äter pratar de om allt möjligt. Philippa berättar att hon studerar psykologi och att hon skulle våga påstå att Alice är psykiskt sjuk. Katherine försvarar Alice, utan att veta varför. Hon har själv sett hur hemsk Alice kan vara för att nästa dag vara en charmerande och omtänksam person. Medan de sitter där börjar en ny vänskap. En som är mycket djupare och säkrare än den med Alice. En ömsesidig där båda verkligen bryr sig om den andra.

Via Philippa träffar Katherine så småningom om Mick, som är Philippas bror. Mick och Katherine blir genast blixtförälskade. Det ända som finns i Katherines huvud är Mick. Man då utan förvarning är Alice tillbaka. Hon beter sig igen så fruktansvärt man bara kan och sårar Robbie så djupt att han packar sin saker och flyttar till Europa. Katherine stänger av telefonen och säger till Alice att hon n fått nog och inte vill se Alice igen.

Efter mycket funderande bestämmer sig Katherine att berätta för Philippa och Mick om vad som hände för två år sedan. Hur det egentligen låg till den där kvällen när Rachel blev mördad. Båda lyssnar uppmärksamt. Det som gör hela situationen värre är att Alice vet. Hon har ett vapen mot Katherine som sårar mer än något annat. Men det Katherine inte vet är att Alice också har en hemlighet, en enda orsak varför hon inte vill låta Katherine gå. En hämd som måste utföras.

Sanningen om Alice är en spännande och sorglig bok. Samtidigt berättar den om hur sårbar männskan och vänskapen kan vara. Det kommer också starkt fram hur grymma människor kan vara. Katherine är en stark flicka. Under bokens gång lär hon sig förlåta sig själv och gå vidare efter Rachels död.
Rebecca James skriver en träffsäker debutbok. Hon får en att skratta och gråta. Det hon skriver känns så verkligt att man nästan ser det framför sig. Jag rekomenderar varmt boken.

1 kommentar:

Bokgläntan sa...

Tävling: Just nu kan man vinna Kär i Kärleken av Lina Forss på Bokgläntan!
Länka gärna till den så att fler får chansen att tävla:)
http://bokglantan.wordpress.com/2011/05/19/tavling/