tisdag 15 mars 2011

Där Drömmar Blir Till av Emma Andersson


Olivia är 16-år och skall börja gymnasiet. Eftersom hon inte känner någon är Olivia dödsnervös. Inte blir det bättre då det visar sig att Ana som alltid varit Olivias värsta fiende skall gå på samma klass. Men samma sekund som Olivia är berred att ge upp och strunta i skolan ser hon honom. Philipe Rose. Det är något speciellt med honom. Philipe är den vackraste pojken Olivia någonsin sett. Hon blir alldeles varm inuti. Men det varma kallnar snabbt då hon ser att Philipe redan hittat en kompis, Ana.


Ledsen går Olivia hem och kommer plötsligt ihåg dagen då hon för sista gången såg sin älskade gammelmormor Marie. Det var Olivias bästa vän och den enda som verkade bry sig och såg Olivia som den hon är. Nu är det fem år sedan Marie dog och Olivia fingrar på guldhjäratat som är det end som finns kvar efter Marie och sagorna som hon berättade.


Vissa nätter händer det att Olivia drömmer. Hon drömmer om två pojkar, om ett sagoland någonstans långt borta och om en tyrranisk drottning. Det Olivia inte vet är att allt det här hon drömmer om finns på riktigt. Att det är någon som skickar drömmarna till henne.


Efter att par veckor börjar Philippe tala med Olivia. Olivia tror inte att det är sant, att Philippe tackar nej till skolans snyggaste tjej genom att säga att han skall äta lunch med Olivia. Han säger att han tycker att Olivia är den vackraste flicka han någonsin träffat. Plötsligt undrar han varifrån Olivia fått guldhjärtat. Olivia bara mumlar något till svar men får sitt livs chock då Philipe säger att det påminner lite om ett halsband han sett förr.


En dag när Olivia är ute och går i parken faller hon och svimmar. När hon vaknar upp ligger hon i en säng i ett litet rum medan Philippe baddar hennes panna med en blöt trasa. Han säger att hn hittade henne i parken avsvimmad och att han tog henne hem. Tillsammans går de ut i köket för att äta. Men Olivia hinner inte äta mycket innan Philippe drar med henne ut. När de kommer utanför dörren drar Olivia häftigt efter andan. De är inte längre utanför Småstrand, staden där Olivia bor. Nu ser Olivia ut över ett rapsfält som vajar i vinden. Olivia ser blommande körsbärsträd och blommande ängar. Hon ger Philippe en blick som kräver en föklaring. "Välkommen till Enderra", blir svaret.


Philippe, som dessutom nu ber Olivia kalla honon Johnny, berättar att Enderra är ett furstedömme bortom de dimmor som skiljer vår verklighet från drömmarna. Olivia är alldeles säker att hon närsom helst kommer att vakna, att detta bara är en dröm. Men det hon får se är det vackraste hon någonsin sett. Ena stunden går hon med Johnny på en strand i solnedgången för att sedan kasta snöbollar i en skog. Världen är vacker och Olivia lycklig. På kvällen spelar Johnny Olivia till sömns med sitt munnspel.


Då Olivia vaknar ligger hon i en säng på sjukhuset. Hon har blivit dit förd av Benjamin som hittat henne i en snödriva i parken. Det är nu tre dagar sedan och orsaken till att Olivia fortfarande ligger där är att hon legat i koma sedan dess. Oivia är alldeles ifrån sig när ingen vill tro på henne då hon berättar om Enderra. Till slut är Olivia alldeles säker på att hon blivit galen, Enderra kan väll inte finnas.


På natten vaknar Olivia av att någon viskar hennes namn. Då hon öppnar ögonen sitter han där, Johnny från Enderra. Han fortsätter att komma och muntra upp henne varje dag då ingen annan är där. En dag frågar Johnny om Olivia vill veta vem hon är. Olivia svara ja men ställer samtidigt frågan vem Johnny är. Då ber Johnny Olivia hoppa ut genom fönstret med honom. Olivia fattar inte, hon kommer ju att dö!


De flyger till Enderra och Johnny berättar historien om stället. Om hur ett vackert och harmoniskt land kan bli ett rike som till och med solen undviker.


Några nätter senare träffar Olivia åter Johnny, den här gången via sina drömmar. Johnny berättar att han måste ge sig iväg till Rosornas stad, Enderras huvudstad. Olivia blir alldeles bestört och bönar och ber för att få komma med. Den här gången är Johhny stenhård. Inte en chans att Olivia kommer med, hon måste lova att inte följa efter honom, vad som än händer.


Någon månad senar vaknar Olivia i en grotta. Hon följer en gång och hittar Johnny. Sedan ser hon också något annat, en massa soldater som kommer in i grottan och tillfångantar Johnny. När hon öppnar ögonen nästa gång är hon hemma i sin säng. Hon vet inte vad hon skall göra. Men med hjälp av halsbandet och en drömfångare hittar Olivia själv vägen till Enderra.


Där träffar hon Ana och Benjamin och tillsammans ger de sig iväg för att befria Johnny och Enderra. Ett äventyr, som om det misslyckas, kommer att föra dem rak mot en säker död.


Där drömmar blir till är en spännande bok med mycket romantik. Emma Andersson skriver bra och hennes beskrivningar får det att kännas som om man var där på stället hela tiden. Person beskrivningarna är också utförliga och det känns som om man skulle känna Olivia och Johnny väldigt bra, även om man bara är läsare. En bok jag verkligen rekomenderar och som inte känns så tjock som den ser ut.

Inga kommentarer: