fredag 22 januari 2010

Tre Dagar

Jag vet att jag inte skrivit på otroligt länge men nu ska jag börja igen. Först skall jag berätta om en bok som vi läste i svenskan i skolan. Den heter "Tre Dagar" och är skriven av Mats Fontell:
Roy är 15 år och skall åka på skriftskola. Han är spännd och hoppas på en rolig vecka. När han kommer fram märker han att på samma läger finns Petra som går i hans paralellklass. Petra är söt och Roy är väldigt förtjust i henne. En dag är de på utfärd till en ö. Roy och hans kompis råkare bli osams med Petra o hennes kompis Pia. Pia förlåter dem snart men Petra glömer inte lika snabbt.
På kvällen kommer de överrens att de ska smyga ut senare på natten. När de träffas elva tiden är Pia som vanligt men Petra är tyst. Roy och hans kompis undrar förstås vad det är men Pia rycker bara på axlarna och säger att hon inte har någon aning. Plötsligt hör de ljud, någon har upptäkt att de försvunnit ut! Petra springer åt ett håll och de andra åt ett annat. Roy vet inte vem hans skall följa efter. Efter att funderat en sekund far han efter Petra. Plötslig ser han Petra försvinna framför honom och hör ett skrik. Han tar några steg framåt och ser henne. Hon har fallit och slagit huvudet. Roy skriker allt vad han orkar. En av hjälpledarna kommer. De ringer efter en ambulans helikopter. Petra förs till sjukhuset. Alla på lägret är oroliga. På morgonen ringer man från sjukhuset, Petra är död! Lägret avbryts och poliser kommer för att undersöka olyksplatsen. De vill prata med Roy. Roy känner sig skyldig för Petras död. Efter att han kommit hem känns allt fel och han vill bara bort. Plötsligt kommer han ihåg att Pia pratat om att hon skall åka till Sverige med sin mamma, som arbetar på en båt. Utan att tänka på det längre ringer han till Pia och frågar om han får hänga med. Han kan ju alltid åka till sin pappa som bor i Huddiksvall. Pia säger att det nog skall ordnas sig. Utan att berätta till någon vart han far åker Roy.
På båten kommer Pia och Roy närmare varandra. De talar om Petra, döden och allt möjligt annat. I Stockholm får Roy en cigarettask av Pia. Först senare när han skall röka hittar han brevet av Pia. I brevet funderar hon på Gud och vems fel det är att vissa måste dö så unga. Veckoslutet som Roy är hos sin pappa reder han ut sina tankar. Han funderar på vad som måst göras och hur han känner för Pia.
När han kommer tillbaka hem till Finland träffar han poliserna och berättar vad som hände den där kvällen. Roy pratar också mycket med Anders som var präst på skrifskolelägret. Med hjälp av Pia och Anders tar han sig igenom det svåra som hänt.

Jag tycker boken var bra. Den beskrev bra hur det kan kännas att förlora en vän. Personerna i boken reagerar väldigt olika och det gör man ju också på riktigt. Boken är absolut värd att läsas och den handlar inte så mycket om gud, även om det kanske låter så.

1 kommentar:

Matilda sa...

Kul att du börjat blogga igen! Jag har saknat din blogg! :)